ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΙΕΣ
Πολύ συχνά διάφορες ασθένειες (π.χ. νευρολογικές διαταραχές όπως Parkinson, Εγκεφαλικό) αλλά και τραυματισμοί προκαλούν την μειωμένη κινητικότητα του ασθενή αλλά και σημαντικό ρίσκο πτώσης λόγω μειωμένης ισορροπιστικής ικανότητας που αυτοί προκαλούν. Επίσης, έχει πλέον αποδειχθεί πως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν έκπτωση της ισορροπιστικής τους ικανότητας που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, κάτι που αν συνδυαστεί με τα υψηλά ποσοστά παρουσίας οστεοπόρωσης δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα. Τέλος δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τις περιπτώσεις μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία για διάφορους λόγους δεν έχουν αντιμετωπιστεί σωστά και προκαλούν μειωμένη ικανότητα κίνησης και αυτοεξυπηρέτησης.
Για όλα τα παραπάνω η κύρια και αποτελεσματικότερη λύση είναι η εφαρμογή ορθών, αξιόπιστων και εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης από κάποιον φυσικοθεραπευτή. Όμως σημαντικότατο ρόλο σε αυτή την πορεία διαδραματίζουν και οι εργονομικές παρεμβάσεις που μπορεί ο φυσικοθεραπευτής να προτείνει.
Είναι ύψιστης σημασίας η διαμόρφωση, ιδιαίτερα σε χρόνια προβλήματα, ενός περιβάλλοντος ασφαλούς και φιλικού προς τον ασθενή.
Πολλοί ενδεχομένως να τρομάξουν στο άκουσμα της ανάγκης εργονομικής παρέμβασης, διότι μπορεί να υποθέσουν πως το κόστος είναι υψηλό και οι απαιτούμενες αλλαγές δραματικές. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Η εργονομική παρέμβαση ποικίλει ανάλογα και την ικανότητα του ατόμου να την πραγματοποιήσει.
Όμως πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως ακόμα και μικρές αλλαγές, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, σε καίρια σημεία μπορούν να αλλάξουν κατά πολύ την καθημερινότητα του ασθενή.
Για να γίνουμε ακόμα πιο κατανοητοί μπορούμε να δώσουμε ένα παράδειγμα. Το σύνηθες είναι τα κρεβάτια στα σπίτια των ασθενών να είναι χαμηλά. Όσο πιο χαμηλό είναι το κρεβάτι τόσο μεγαλύτερο έργο πρέπει να παράγει το ανθρώπινο σώμα ώστε να καταφέρει να σηκωθεί. Με την απλή προσθήκη ξύλινων τάκων στα πόδια του κρεβατιού (λύση με σχεδόν μηδενικό κόστος), το κρεβάτι ανασηκώνεται με αποτέλεσμα ο ασθενής να διευκολύνεται αρκετά στην καθημερινότητα του. Γίνεται, βέβαια, εύκολα αντιληπτό πως οι εργονομικές παρεμβάσεις δεν σταματούν εκεί αλλά ποικίλουν.
Τέλος θα ήθελα να σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι σημαντικό να είναι εξατομικευμένες. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι ασθενείς τις ίδιες παθολογίες και ακόμα μπορεί άτομα που αντιμετωπίζουν την ίδια παθολογία να παρουσιάζουν διαφορετικές εκδηλώσεις. Ακόμα το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται ο ασθενής ποικίλλει και προβάλει διαφορετικές προκλήσεις. Επομένως κανείς δεν μπορεί να δώσει γενικά και αόριστα συμβουλές και προτείνει παρεμβάσεις παρά μόνο κάποιος με γνώση του ιστορικού και της παθολογίας του ασθενή και που έχει μελετήσει το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Ως ανακοίνωση θα ήθελα να αναφέρω πως ο φυσικοθεραπευτής κατά το αυτό πνεύμα γράφει σε κάθε ασθενή του, που το έχει ανάγκη αναλυτική έκθεση με τυχόν προβλήματα που προκαλεί το περιβάλλον του και την αντιμετώπιση τους με διάφορες παρεμβάσεις, στα πλαίσια της θεραπείας.
Comments